Zöldülő Gánt

Zöldülő Gánt – Több, mint 200 család komposztál Gánton EU-s támogatásnak köszönhetően.

Lombégetés helyett a komposztálással járó újrahasznosítást választották a település lakói, így méltán nevezhetjük Zöldülő Gántnak a fenntartható fejődés útjára lépő vértesi falut.

Gánt, 2010. július 19. –  Immáron mindenki komposztál Gánton, ugyanis napokban került kiosztásra a település lakói között több mint 200 db komposztáló láda és szép számmal vettek részt a komposztálás technikáját bemutató komplex rendezvénysorozat első képzésén a ládatulajdonosok.

„A közel 10 millió Ft-os EU támogatásból megvalósuló projekt során több mint 200 háztartás igényelt komposztáló berendezést és vállalta, hogy kitanulja a helyes komposztálási technikát. Ezen a nagy számon magunk is meglepődtünk, ugyanis nem számítottunk ilyen fokú intenzív érdeklődésre. Nagyon örülünk és büszkék vagyunk arra, hogy Gánt lakosai ilyen elszántak és letették voksukat a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés ügye mellett.” - mondta Spergelné Rádl Ibolya, Gánt Község polgármestere.

A projektnek köszönhetően Gánt 132 000 liternek megfelelő szerves hulladékot képes átalakítani hasznos tápanyaggá, így megszűnik a kerti hulladékok elégetésével járó környezeti szennyezés és kétharmadára csökken az elszállítandó háztartási hulladék mennyisége.

Az újrahasznosított műanyagból készült komposztáló ládák biztosítják a több mint 5 évig tartó biztos használatot, így Gánt hosszú távon kötelezte el magát a tudatos és ökointelligens magatartás mellett.