Programok

Karácsony ünnepe

Advent 3. vasárnapján a templom kertben mi is szerepeltünk. Rövid műsorunkat úgy állítottuk össze, hogy jól hallható legyen. Ezért a verseket többen mondták egyszerre, a dalokat pedig mindannyian énekeltük.

A karácsony a szeretet ünnepe és ilyenkor mindig készülünk meglepetés-műsorral az időseknek, akik az önkormányzattól egyéb ajándékot is kapnak. 2011.december 17-én volt az idősek karácsonyi műsora a Művelődési Házban.

Műsorunkat előadjuk a Szülőknek is, de nekik egyéb ajándék is készül, amit a tanulók saját kezükkel készítenek el. Ebben az évben nagyon egyszerű karácsonyfa –díszeket készítettünk, piros lapon kis fehér keresztszemes rajzolattal díszített formákat: karácsonyfát, szívet és csillagot ajándékoztunk.

A Betlehemes-játékban mindenkinek volt legalább egy pici szerepe, a humoros darab nagyon tetszett mindenkinek.

Gánt, 2011. december 21. Pátrovics Teréz

 

Téltemetés 2012. február 19.

Az elmúlt években nem volt ilyen enyhe az idő, amikor a telet temettük. Most viszont már csak próbálkozik a tél. A menet jókedvvel indult el 16:15-kor az iskola elől, az élén a vidám zenét húzó zenészekkel. A bolt elé érkezve az iskolások előadták a műsorukat, majd megvívott a Tél a Tavasszal. Mint mindig a tavasz győzött. Majd körbetáncoltuk az égő szalmabábut a vidám zenére és ezután megkóstoltuk a finom teát és a farsangi fánkot a vendéglőben.

2012. február 19. Pátrovics Teréz

 

A kenyér világnapja

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a KENYÉR VILÁGNAPJA. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.

A jeles napok szerkesztősége

Már hagyomány iskolánkban…

2011. október 14-én ismét a Baross családot látogattuk meg, akik kiflisütésre vártak bennünket. A tészta már begyúrva, a kemencében az izzó parázs, várta a tanulókat.

Egy kis finom sütőtökital kóstolás és almaszelet csemegézés után mindenki kezet mosott. Az édesapa, Botond kinyújtotta, szeletelte és irányította a kiflik göngyölését. Finom magok, tökmag, lenmag, szotyola, szezámmag most is került bele. Az ovisoknak is készítettünk, aki elfáradt, a negyedik kifli után az kimehetett játszani Zsuzsa néni felügyeletével. Néhányan továbbra is kitartóan hengergették a kifliket és segédkeztek a kemencébe helyezésnél is.

Amikor becsukódott a kemence ajtó, elindultunk a hegyre. Mivel innen már nem volt messze a kereszt, és minden évben, évek óta terveztük, hogy oda is ellátogatunk ezen a napon, és végre, bár hideg, de napsütéses időnk volt, megvalósult a terv!

A séta jól esett mindenkinek. Beszélgettünk az emlékhelyről, a múltról. Mire leértünk, elkészültek a kiflik. Nyomban megkóstoltuk. Nagyon finomak lettek.

Köszönjük a sütés lehetőségét a Baross szülőknek!

Ugye jövőre is süthetünk?

Gánt, 2011. 10. 14. Pátrovics Teréz

 

Adventi foglalkoztató

2011-ben a harmadik Advent szombaton tartottuk mi, tanító nénik a foglalkoztatót az iskolában.

Úgy gondoltam újítunk egy kicsit, ezért kértem a szülőket, főleg az anyukákat, hogy néhány egyszerű süti recept küldök és gyúrjanak be egy -két adagot. Sokan hoztak begyúrt alapanyagot, volt gesztenyés és zabpelyhes is, volt meglepetés mégpedig a Raffaelo. Bizony Zsuzsa néni vezetésével nem győzték készíteni a golyókat. Voltak nagyon kitartóak, akik az utolsó darabig tevékenykedted. Közben Éva néni egyre szebb csuhé angyalkákat segített létrehozni, a harmadik asztalnál pedig Sára néni ügyeskedett a gyerekekkel, ahol ajándékok készültek filcből. Végül nekiestünk a süteménynek, de olyan sok lett, hogy amivel nem bírtunk el, azt eltettük másnapra, az Advent vasárnapi tea mellé kínáltuk a vendégeknek.

Gánt, 2011.12. 20. Pátrovics Teréz

 

„Ép testben ép lélek”…

Már hagyományosan november hónapban szervezzük meg a fenti címen az egészséges táplálkozással, helyes tisztálkodással kapcsolatos programunkat.

2011-ben a mozgás zumbázás volt, ami manapság nagyon divatos. Kicsit féltem, nem tudtam hogyan fognak a tanulók reagálni a táncos mozgásra. Megbeszéltem velük, hogy nem számít, ha nem tudják pontosan utánozni, amit csinálok, csak próbálják meg, mozogjanak. Nem terveztem hosszú programot, mindössze 15 percet.

Fantasztikus élmény volt, mindkét csoport nagyon élvezte, még akkor is, ha a mozgás nem volt mindig tökéletes.

Miközben a kicsik zumbáztak, a nagyok tesztet töltöttek ki a helyes tisztálkodással kapcsolatban. Ezután cseréltünk a 3-4. osztályosok jöttek a tornaterembe, az 1-2. osztály Éva nénivel játszott, náluk is tisztálkodás és helyes táplálkozás volt a téma. Játszottak tökfej- játékot és kerestek helyes étrendet.

Majd a két csapat egy tanteremben gyűlt össze és kisebb csoportokra oszolva plakátok készültek a helyes táplálkozással kapcsolatban.

Végül a jutalom a megszokott gyümölcs-saláta volt, az idén is nagyon finom lett.

Mindenki nagyon jól érezte magát.

Link a galériához

Gánt, 2011. november 17. Pátrovics Teréz

 
További cikkeink...