A kenyér világnapja

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a KENYÉR VILÁGNAPJA. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.

A jeles napok szerkesztősége

Már hagyomány iskolánkban…

2011. október 14-én ismét a Baross családot látogattuk meg, akik kiflisütésre vártak bennünket. A tészta már begyúrva, a kemencében az izzó parázs, várta a tanulókat.

Egy kis finom sütőtökital kóstolás és almaszelet csemegézés után mindenki kezet mosott. Az édesapa, Botond kinyújtotta, szeletelte és irányította a kiflik göngyölését. Finom magok, tökmag, lenmag, szotyola, szezámmag most is került bele. Az ovisoknak is készítettünk, aki elfáradt, a negyedik kifli után az kimehetett játszani Zsuzsa néni felügyeletével. Néhányan továbbra is kitartóan hengergették a kifliket és segédkeztek a kemencébe helyezésnél is.

Amikor becsukódott a kemence ajtó, elindultunk a hegyre. Mivel innen már nem volt messze a kereszt, és minden évben, évek óta terveztük, hogy oda is ellátogatunk ezen a napon, és végre, bár hideg, de napsütéses időnk volt, megvalósult a terv!

A séta jól esett mindenkinek. Beszélgettünk az emlékhelyről, a múltról. Mire leértünk, elkészültek a kiflik. Nyomban megkóstoltuk. Nagyon finomak lettek.

Köszönjük a sütés lehetőségét a Baross szülőknek!

Ugye jövőre is süthetünk?

Gánt, 2011. 10. 14. Pátrovics Teréz