Kirándulás Gánt-Bányatelepre

2011. szeptember 16.

Ebben a tanévben úgy gondoltuk ismét ellátogatunk Gánt-Bányatelepre a bányamúzeumba, mivel már két éve voltunk ott utoljára.

Kicsit borús volt reggel az ég, féltünk is, hogy esni fog az eső, majdnem fáztunk. A háromnegyed kilences busszal utaztunk.

Először a Földtani tanösvényt néztük meg.

A bánya pereméről…

Sajnos a Szabadtéri Múzeum állaga sokat romlott. A jelzőtáblák a földre esve, vagy egyáltalán nem voltak meg. Nehéz volt ellenállni a köveknek, minden tanuló szerette volna összegyűjteni a lehető legtöbbet. Egy kis séta, majd oldalazó leereszkedés után szabad volt köveket gyűjteni.

Addigra 10 óra lett és éhesek is lettünk, ezért megettük a tízórait. Feri bácsi már várt bennünket. Körbevezetett a múzeumban és mesélt. Mindenki türelmesen hallgatta. Mire a bányamúzeumból kijöttünk, megérkezett Marika néni is, aki hazafelé a túravezetőnk volt és megígérte, hogy bevisz minket az óvóhelyre. Aztán jöhetett a játék, a Fecske palota melletti játszótéren. Igaz, csak egy fél óráig, mert el kellett indulnunk vissza.

Az út elején megnéztük, hogy melyik jelzésen fogunk menni. A sárga keresztet követtük.

Az úton több mindent megnéztünk, megfigyeltünk: hallgattuk az erdő hangját, gallyak reccsenését, madarak énekét stb.

Nem tévedtünk el. Kb. fél egykor már a bunker előtt álltunk. Voltak nagyon bátrak és voltak kevésbé bátrak, de mindannyian bementünk és megnéztük a denevéreket is, láttunk kétfélét, az egyik patkós orrú denevér volt. Majd teljes sötétség és csend lett. Egymás kezét fogtuk- kiálltuk a bátorság próbát.

Addigra már jó melegen sütött a nap. Hamarosan megérkeztünk az iskolába, ahol a terített asztal várt bennünket és az anyukák, Zsuzsa és Melinda pillanatok alatt odateremtették a nagyon finom paprikás krumplit.

Mire jóllaktunk megérkezett Jenő bácsi a lovakkal, ugyanis délutánra lovaglás volt beígérve. Majdnem mindenki lovagolt.

Lóó-ra!

Szerintem jól sikerült az idei túra is. Remélem tanulóink otthon sokat meséltek élményeikről.

Köszönöm segítőinknek, Marika néninek, Feri bácsinak, Zsuzsának, Melindának, Diának, Jenőnek, Marcinak, Martinkának, hogy hozzájárultak ennek a napnak a sikeréhez!

Pátrovics Teréz

Tagiskola-vezető